Split látnivalók

Split a horvátországi tengerpartok legnagyobb városa, nagyon jelentős város egész Horvátországot tekintve. Split rendkívül könnyen megközelíthető város Magyarországról, hiszen utazhatunk autóval, busszal kiváló áron eljuthatunk Splitbe, mivel repülőtere is van, így akár repülőgéppel is minden gond nélkül utazhatunk Splitbe, de a MÁV jóvoltából vonattal is elérhetjük a mediterrán Split városát.

Split olyan légkörrel, olyan életérzéssel, olyan pezsgéssel rendelkezik, melyben még a tengerparti városokban is ritkán lehet részünk. Emellett olyan páratlan történelmi értékekkel és műemlékekkel rendelkezik, melyeket vétek lenne kihagyni. Split óvárosa elbűvölő, akár történelemórának, akár egy kellemes nyáresti andalgáshoz vesszük igénybe.

Ha Splitben töltjük nyaralásunkat feltétlenül be kell járni a Diocletianus palotát, mely az UNESCO Világörökség részét képezi. Ha már az óvárosban járunk tekintsük meg a Jupiter templomot is, amely ma keresztelő kápolna. Ha egy kis legendára vágyunk sétáljunk el Nini Gergely püspök szobrához és simítsuk végig a monumentális szobor nagy lábujját, mert állítólag szerencsében részesünk ezáltal. Split főtere egész egyszerűen kihagyhatatlan, elbűvölő és hihetetlenül romantikus, mindenképpen érdemes legalább néhány percet elidőzni itt.

Aki szeret túrázni annak tanácsolom, hogy másszon fel a Marjan hegyre, ahonnan festői kilátás tárul elénk a városra és a tengerre.